Bouwsteen 4. Welke dragers en betaalkanalen kiezen?

De waarde van de munt wordt ergens op vastgelegd, zodat men kan zien hoeveel punten iemand heeft. Bankbiljetten of muntstukken zijn daar voorbeelden van, zij ‘dragen’ een waarde van tien cent, vijf euro enzovoort. Maar er zijn ook virtuele dragers, een cijfer dat op je bankrekening staat.

Samenhangend met de drager heb je diverse manieren om munten tussen personen door te geven. Een betaalkanaal kan een terminal met een bankkaart zijn, of het kunnen biljetten en jetons zijn die je uitwisselt. Dragers en kanalen zijn dus nodig om transacties te kunnen doen.

1. Fysieke dragers

Fysieke manieren zijn: biljetten, bijhouden in een schriftje, cheques en jetons. Fysieke dragers zijn voor veel mensen vertrouwd, en je hoeft geen computer of smartphone te hebben. Daarnaast kan de drager een element zijn in je marketingcampagne. Zo heeft een mooi biljet naast een praktische ook een communicatieve waarde (de Bristol en Brixton pound zijn hier mooie voorbeelden van).

Het nadeel is dat je moeilijk kan opvolgen hoe snel de munten circuleren en tussen hoeveel deelnemers ze van handen wisselen voor ze eventueel verzilverd worden. Je weet immers niet wat mensen met hun biljetten of jetons doen. Ook is het duur om dragers (op grote schaal) te maken. En jetons of biljetten kunnen zoek raken, wat met een digitaal cijfer niet het geval is.

2. Digitale dragers

Elektronische kanalen zijn: betaalkaarten met terminal, sms-betalingen, online betalingen en een betaal-app op een smartphone of tablet. Met een elektronisch betaalsysteem kun je gemakkelijk volgen hoe de munt circuleert, wie er gebruik van maakt en tussen wie er transacties gebeuren. Deze drager blijft ook op grotere schaal goedkoop.

Het nadeel is dat deelnemers toegang moeten hebben tot een smartphone of computer, en dat niet iedereen vertrouwd is met elektronische betaalwijzen. Ook de angst om persoonlijke informatie vrij te geven kan een drempel zijn.

[success] Tip

Sommige gemeenschapsmunten hanteren tegelijk fysieke en elektronische dragers en kanalen, om voor zoveel mogelijk deelnemers aantrekkelijk te zijn.

results matching ""

    No results matching ""